Mielőtt belefognánk a matricavásárlásba, mindenképpen át kell gondolnunk utazási szokásaikat, és ezalapján mérlegelni, hogy számunkra melyik is a legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb matrica.

Azok számára, akik egész évben vezetnek szerte az országban, kétségtelenül az éves országos matrica az ajánlott, hiszen ezzel igen sok időt és energiát takaríthatnak meg. Akik ezzel szemben csak bizonyos megyék úthálózatait szokták használni, azoknak mindenképpen szükségszerű egy kis utána számolás. Előfordulhat – sőt a legtöbb esetben elő is fordul –, hogy adott számú éves megyei matrica megvásárlása esetében a megszokott útvonalat sokkalta olcsóbban tehetjük meg. Ezt természetesen befolyásolja az, hogy hány megyén keresztül szoktunk belépni, és milyen díjkategóriába tartozik járművünk.

D1 kategória

A D1 kategóriába tartoznak azok a személygépkocsik és vontatmányaik, amelyek vezetővel együtt legfeljebb hét személy szállítására alkalmasak, valamint nem haladják meg a 3,5 tonnás össztömeget. Motorkerékpárra külön heti jegy is váltható, ennek országos díja 1 470 Ft. Az egyéb, felsorolt járművekre 2975 Ft az országos heti matrica ára, 4780 Ft az országos havi ára, 42 980 Ft az országos éves ára, és 5000 Ft a megyei éves e-matrica ára.

D2 kategória

D2 kategóriába tartoznak azok a személygépkocsik, amelyek hétnél több személy szállítására alkalmasak, valamint a lakóautók, illetve azok a tehergépkocsik, amelyek nem haladják meg a maximális 3,5 tonna tömegét. Az felsoroltre 5950 Ft az országos heti matrica ára, 9560 Ft az országos havi matrica ára, 42 980 Ft az országos éves matrica ára, és 10 000 Ft a megyei éves e-matrica ára.

B2 kategória

Ez a buszok kategóriája. A buszokra 13 385 Ft az országos heti matrica ára, 21 975 Ft az országos havi matrica ára, 199 975 Ft az országos éves matrica ára, és 20 000 Ft a megyei éves e-matrica ára.

U kategória

U kategória ez esetben jelenti a D2 és B2 kategóriába tartozó járművek vontatmányát. U kategóriára a vontatmányhoz tartozó rendszám alapján kell e-matricát igényelni, semmiképpen sem az azt vontató járműre. A vontatmányokra 2975 Ft az országos heti matrica ára, 4780 Ft az országos havi matrica ára, 42 980 Ft az országos éves matrica ára, és 5000 Ft a megyei éves e-matrica ára.

Az éves autópályamatrica

A járművek minden kategóriája drágulást szenvedett el a heti matricák, a havi matricák és az éves megyei matricák esetében, azonban az éves matrica a D1M, D1, D2 és U kategóriájában egységesen 42 980 Ft-ba kerül, míg a buszok esetében 199 975 Ft. Amennyiben nekünk D1 kategóriába tartozó járművünk van, akkor a havi matrica 4 780 Ft, az éves megyei 5000 Ft, tehát amennyiben nyolc hónapnál többet utazunk, vagy nyolc megyénél több helyen járunk rendszeresen az országban, mindenképpen pénzt spórolunk meg. Azonban ha D2 díjkategóriába tartozik járművünk, akkor a havi matrica ára 9 560 Ft, míg az éves megyei matrica díja 10 000 Ft, tehát ha négy hónapnál többször használjuk az autópályákat, vagy négy megyénél több országrészen járunk, máris gazdaságosabb az éves matrica.