Éves matricába befektetni egy hosszútávú megoldás, és ezzel együtt – amennyiben országos matricáról beszélünk – viszonylag nagyobb összeget vesz igénybe.

Emiatt igen kellemetlen azzal szembesülni, hogy véletlenül mi, vagy az ügyintézőnk elírta a rendszámunkat, esetleg elveszett a rendszám, eladjuk a járművünket, rosszabb esetben ellopják azt, miután megvásároltuk a matricát. Ezekben a helyzetekben mindenképpen élnünk kell az átírás jogával, amikor ugyanis új rendszámot adhatunk meg a megvásárolt autópálya jogosultság mellé.

Helytelen adatok feltüntetése

Természetesen senki nem ad meg hibás rendszámot szándékosan, de emberi mivoltunkból fakadóan hibázhatunk. A matrica megvásárlása során a gépjármű forgalmi engedélyében szereplő adatait kell megadni, tehát többek között a rendszámot, illetve a megengedett legnagyobb össztömeg értékét. Amennyiben véletlenül a rendszámnak akár csak egyetlen karakterét elrontjuk, máris kész a baj, ez ugyanis azt eredményezi – mintha egyáltalán nem vásároltunk volna autópályamatricát –, hogy jogosulatlan használók leszünk, és büntetésben részesülünk.

Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy rendszámtévesztés esetében redukálhatjuk a fizetendő bírságot, amennyiben időben megkezdjük az ügyintézésünket. Ha nem több, mint három karaktert tévesztettünk a rendszámunkban, akkor lehetőségünk van a matrica érvényességi idejének kezdete előtt legkésőbb hatvan napig kijavítani a rendszámot. Ennek van egy alapdíja, egészen pontosan jogosultságonként 1470 forint, ezt az eljárást azonban mindenképpen érdemes lefuttatni, hiszen így teljes mértékben mentesülünk a kapott pótdíj megfizetése alól, ugyanis a módosított matrica ekkor a teljes érvényességi időre lesz érvényes.

Ezt a kellementlenséget igen egyszerűen ki tudjuk küszöbölni egy kis odafigyeléssel. A vásárlás folyamatához beletartozik a végső jóváhagyás előtt az adatok ellenőrzése. Erősen ajánlott valóban összeegyeztetni a forgalmi engedélyben szereplő adatokat alaposan, még ha az kicsivel több időbe is kerül, hiszen ha a fentebb említett átírási eljárást el kell végeznünk, az még több időnket venné igénybe. Ha nem ellenőrizzük az adatunkat, és jóváhagyjuk azokat, akkor ezután már hiába reklamálunk a benzinkúton, a lehetőség adott volt, hogy javítsuk a hibákat.

Érdemes tudni azt is, hogy érvényes autópálya matricáról akkor beszélhetünk, ha a fogyasztó a vásárlást és az érvényességet nyugtázó értesítést megkapta, vagy pedig a vásárlás során az ellenőrző szelvény eladói példányát aláírta és kézhez kapta az ellenőrző szelvény vevői példányát.

Díjkategória tévesztés

Az egyik leggyakoribb oka a büntetésszerzésnek a díjkategória tévesztése matricavásárláskor. A D1 és D2 díjkategória szétválása rendszeresen okoz bosszankodást a büntetést bezsebelő sofőröknek. 2015 januárjától módosulás történt a járművek díjkategóriái között. Ettől a hónaptól kezdve ugyanis a D1 kategóriából kiváltak a már D2 kategóriába tartozó járművek, azonban erről még mindig sok sofőr megfeledkezik, így az autópálya matrica vásárlásakor hibás díjkategóriát tüntetnek fel. Amennyiben megtörtént a baleset és hibásan adtuk meg a matrica megvásárlásakor a díjkategóriát, előfordulhat az is, hogy többször használjuk az autópályát ezzel a matricával, ami azért jelent problémát, mert ezáltal jogosulatlanul használtuk az utat, amely komoly bírságokat eredményez.

Ha D2 kategóriás járművünket D1 kategóriás járműnek tüntettük fel, és ezzel a hibás matricával többször is felhajtottunk az autópályára, úgy többszöri pótdíj kifizetésére szólítanak fel bennünket. Ebben az esetben az első felszólítás megérkezése után legkésőbb tizenöt nappal fel kell venni a kapcsolatot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel, akiktől azt kell kérnünk, hogy maximalizálják a díjakat. Amennyiben kettőnél több jogosulatlan úthasználatunk volt, akkor NÚSZ-tól a tartozás maximalizálását úgy szükséges igényelni, hogy legfeljebb két pótdíj kerüljön általunk kifizetésre. Ezt a kérvényt két úton nyújthatjuk be – vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. levelezési címére küldjük el, vagy pedig az ügyfélszolgálati irodában személyesen mondjuk el problémánkat.

Arra is ügyelnünk kell, hogy a jármű tulajdonosa egy rendszámmal csupán egyszer nyújthat be a tartozása maximalizálásához kérvényt egy évben. Ha a kérvényt elfogadják, akkor a benyújtástól számított tizenöt napon belül egyfelől ki kell fizetnünk maximalizált tartozást, azaz a legfeljebb kétszer 14 580 forintos pótdíjat, valamint amennyiben még szeretnénk használni a későbbiekben az autópálya matricát, ezáltal átíratjuk egy másik díjkategóriába, akkor a két díjkategória árkülönbségét is meg kell téríteni egy 1470 forintos átírási díj mellett. Amennyiben a pótdíjbefizetés nem történik meg, a pótdíj maximalizálásának kérvénye automatikusan semmissé válik.

Jármű eladása, új jármű vásárlása

A fentebb kifejtett két eset viszonylag egyszerű eljárással társítható, ennél sokkalta bonyolultabb a helyzet, ha már megvásároltuk az éves jogosultságunkat, de időközben vettünk egy új autót. Az autóvásárlás már alapvetően egy nagyobb költség, természetesen senki nem szeretne emellett újra kifizetni egy nagyobb összegű matrica beruházást. Ebben az esetben van arra lehetőségünk, hogy előző autónk jogosultságát átruházzuk az új járművünkre.

Ehhez nekünk mindenképpen be kell mutatnunk

  • a jármű eladását igazoló, kormányhivatal által hitelesített okiratot, avagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot,
  • emellett az adásvételi szerződést,
  • a matrica megvásárlásáról szóló bizonylatot és
  • az új járművünk forgalmiját annak ellenőrzésének céljából, hogy ugyanabba a díjkategóriába tartozik-e, mint az előző autó.

Rendszámcsere esetén a rendszámcsere tényét is igazolni kell.

Lopás vagy totálkáros törés esetén a rendőrség vagy a biztosító által kiállított igazolás bemutatása után a NÚSZ Zrt. átírja a matricát az általunk kiválasztott jármű rendszámára.