Beszéljünk akár megyei matricáról, akár országos matricáról, az éves jelző sokakat megtéveszt, és az utóbbi években számtalan kellemetlenséget okozott ennek félreértelmezése.

Noha a neve alapján sokan úgy ítélik meg, a matrica egy évig, azaz 365 napig használható, ez a gondolat mégis csupán egy tévképzet. Az autópálya matricák érvényessége nem azon elv szerint működik, mint például a budapesti tömegközlekedési bérletek, amely 30 napos mandátumot biztosít korlátlanul minden tömegközlekedési eszköz használatára, amely esetben, ha január 23-án vásárolunk meg egy bérletet, akkor az február 22-én fog lejárni. Az éves autópálya matricák teljesen más szisztémák alapján működnek az érvényességi idő tekintetében. Itt egy fixált lejárati dátumról beszélünk, amely minden esetben január 31. éjfél. Ha október elején vásároljuk meg a matricát, akkor sem a következő év októberéig használhatjuk. Ebből kifolyólag a rendszernek teljes mértékben felesleges információ, hogy a matricát január elején vásároltuk meg, és kihasználjuk a teljes év szolgáltatását, vagy csupán október elején vásároltuk meg, így mindössze négy hónapot használtuk. Ezért kell fokozottan odafigyelni arra, hogy az éves matricát igyekezzünk megvásárolni minél hamarabb, ha lehet, még az előző év decemberében, hiszen már arra is van lehetőség, így a kihasználtság rátája sokkal magasabb lesz, és ez nyilvánvalóan számunkra sokkal jobban kifizetődő.

Ettől függetlenül ne higgyük azt, hogy a rendszer nem tudja, hogy pontosan mikor vásároltuk meg a matricánkat, és az mikor lett érvényes. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a matrica a vásárlás napjának 0. órájának 0. percétől érvényes. Ez két okból lehet veszélyes. Egyfelől, ha valaki például Szegedről kíván Budapestre utazni, de szorítja az idő, és nincs ideje útközben megállni, hogy matricát vásároljon, akkor csak legyint egyet, hogy majd utólag megveszi, hiszen ha még aznap elvégzi a tranzakciót, a rendszer úgyis úgy fogja felfogni, hogy aznapra már volt érvényes matricája. Nem, nem volt neki.

A matrica attól, és pontosan attól a pillanattól lép érvénybe, amikor megkaptuk a visszaigazoló SMS-t. Nem az adott nap 0. órájának 0. percétől; nem a fizetés pillanatában, hanem a visszaigazoló SMS megérkezésétől számítva érvényes.

Ezzel megmutatkozik a veszélyforrás második oka is: akit az autópályán megbüntetnek jogosulatlan úthasználatért, az nem tudja úgy kikerülni a büntetést, hogy vesz aznap egy matricát, mondván, hogy az egész napra érvényes. A matricát nem lehet visszamenőleg érvényesíteni, így semmiképpen ne gondoljuk azt, hogy ezzel mentesítettük magunkat a büntetés befizetésétől. Amennyiben ezt a büntetést nem fizetjük be időben, nagyon súlyos következményekre számíthatunk.

Az esélye annak, hogy feltűnik a matrica hiánya, vagy annak érvénytelensége, nagyon nagy. Ha már felhajtottunk az autópályára, számos ellenőrzési móddal találkozunk szembe: vannak megkerülhetetlen, fix kamerák; emellett az utakon közlekedő, vagy éppen parkoló autókra szerelt kamerák is ellenőrzik a személygépjárművek rendszámát; de az is előfordulhat, hogy a hatóság emberei kivesznek a forgalomból járműveket, és az internet segítségével ellenőrzik a rendszámhoz tartozó matrica érvényességét. Tévhit, hogy csupán a kamionokat kérik ki a forgalomból ellenőrzésre, bármely személygépkocsi is áteshet az ellenőrzés ezen módján.